top of page
Writer's pictureIulia Tănase

Mobilier gata cumpărat sau la comandă? Ce să alegi în funcție de spațiul și nevoile tale


Unul dintre cele mai importante lucruri atunci când gândești o amenajare este alegerea mobilierului. La prima vedere, poate părea ceva simplu, mai ales după ce ai finalizat operațiuni mai ample, cum ar fi montarea finisajelor sau a instalațiilor.


Sigur că există o multitudine de variante pentru mobilarea unui spațiu. Însă cea mai frecventă întrebare care apare este: mobilă la comandă sau ready-made? Proiectele la care am lucrat de-a lungul timpului ne-au arătat că există o tendință privind acest capitol. Pentru bucătării, băi și spații de depozitare cei mai mulți oameni aleg mobilier custom-made, iar pentru piese individuale (paturi, canapele, scaune, mese) apelează la varianta magazinelor de profil.


Dar, mai întâi, îți propunem să vedem care sunt cele mai importante elemente de care să ții cont înainte să iei o decizie.


1. Funcționalitate. Este foarte important să știi ce rol are spațiul pe care urmează să-l mobilezi. Există zone cu funcțini foarte clare care necesită automat soluții custom made. Să luăm exemplul unei grădinițe, care are nevoie de depozitări cu anumite dimensiuni, ușor de accesat pentru copii și cu margini rotunjite astfel încât cei mici să nu se lovească. În aceeași categorie, intră și cabinetele medicale, care cer compartimentări specifice sau materiale care pot fi ușor de curățat și care sunt rezistente în timp.


Pentru spațiile rezidențiale, bucătăriile sunt zonele în care recomandăm cel mai adesea mobilă custom-made. Varianta la comandă te ajută să exploatezi fiecare centimetru și să te bucuri de un spațiu optimizat și care arată bine la exterior. Dacă vorbim despre camerele pentru copii, îți recomandăm să nu supraîncarci spațiul cu mobilier masiv, făcut pe comandă. Cel mai bine ar fi să alegi piese ready-made inviduale, pe care să le armonizezi într-o amenajare aerisită și plăcută.




2. Utilitate. Orice piesă de mobilier trebuie să fie utilă în spațiul în care este amplasată. Dacă vorbim de spații cu dimensiuni sau forme atipice (un dormitor rotund, un dressing mic, o baie cu lățimea de 90 de centimetri), e bine să te orientezi către soluții custom-made.

În situația în care trebuie să respecți un anumit stil de amenajare sau o perioadă anume, îți recomandăm din nou să apelezi la varianta custom-made sau la scenariul în care restaurezi piese vechi. Spre exemplu, dacă amenajezi un interior în stil Art Deco și ai nevoie de anumite detalii pe care e posibil să nu le găsești în magazin sau să fie foarte scumpe, poți achiziționa piese second-hand pe care să le recondiționezi, însă acest proces este costisitor.




3. Estetică. La acest capitol, ambele tipuri de mobilier vin cu o mulțime de variante. Dacă alegi piese ready-made de la designeri consacrați, beneficiezi de o estetică aparte și de o calitate superioară a materialelor și a execuției.


În schimb, mobila la comandă îți permite să te joci cu finisajele și culorile și te ajută să obții o amenajare cu adevărat unică. În ceea ce privește materialele, PAL-ul este cel mai folosit și accesibil din punctul de vedere al costurilor. Pentru optimizarea bugetului, îți recomandăm să folosești PAL-ul în cazul corpurilor de mobilier și MDF pentru uși și alte zone expuse. MDF-ul este mai scump, dar poate fi vopsit în orice culoare.


Sigur că ne plac și materialele ceva mai prețioase (lemnul, piatra naturală, metalul, sticla), însă e bine să știi că, în cazul lor, costurile cresc substanțial, iar unele necesită chiar o îngrijire specială (lemnul trebuie lăcuit anual și șlefuit o dată la câțiva ani). Îți recomandăm să le folosești ca accente, dacă vrei să te încadrezi într-un buget fix.




4. Logistică. Dacă îți dorești neapărat să vezi cum arată o piesă înainte să o cumperi sau vrei să simți o anumită textură, mobilierul ready-made este soluția potrivită pentru tine. Atenție însă ca lucrurile care îți plac și pe care le vezi într-un showroom să se integreze bine și la tine acasă. Trebuie ținut cont că lumina din magazine este artificială, ceea ce înseamnă că, în lumina naturală, anumite culori se pot vedea diferit. De asemenea, spațiile de expunere dintr-un showroom sunt generoase, iar anumite piese de mobilier pot părea mai mici decât sunt în realitate. Când le aduci în locuința ta, este posibil să aglomereze spațiul mai mult decât ar trebui.


Dacă timpul te presează atât ca beneficiar, cât și ca specialist, mobila gata făcută te va ajuta să respecți mai ușor deadline-urile. În general, mobilierul la comandă are termene de livrare mai mari și ceva mai rigide.


În ceea ce privește costurile, e bine să știi că poți ajunge să investești sume similare în ambele situații. În general, mobila la comandă este mai scumpă, nefiind produsă în serie, însă dacă alegi o piesă ready-made de la un designer de renume, costurile pot fi destul de ridicate și în acest caz.




***


Într-o amenajare, alegerea mobilierului nu vine la pachet cu o rețetă. Important este să-ți identifici nevoile și să găsești cea mai bună soluție pentru situația în care te afli. Poți combina mobila la comandă cu cea ready-made atât timp cât respecți un stil, iar rezultatul este unul armonios.


De regulă, noi recomandăm ca în orice amenajare să existe cel puțin un element cheie ceva mai prețios. Poate fi o piesă de mobilier veche, cu valoare sentimentală, dar recondiționată (în acest caz asigură-te că ajunge pe mâinile unui specialist care știe ce e de făcut) sau una realizată de un designer faimos (un fotoliu, o comodă, o decorațiune). Ideea de bază este să găsești acel mix care să ofere personalitate amenajării tale.


Dacă ai nevoie de ajutor sau de o doză de inspirație, scrie-ne la office@arcady.ro și găsim împreună cea mai bună soluție pentru tine.

Komentarze


bottom of page